Hkhult r i sin nuvarande omfattning inte srskilt gammalt, det kom till i samband med laga skiftet av Sonebo p 1870-talet. Hkhult ligger i byns nordvstra hrn och grnsar i vster mot Krogsfall, en uddagrd, och i ster mot Gammelsbo, den Sonebogrd som tillskiftades marker lngst i norr. Soldaten som bodde p Hkhult var grenadjr nr 88 vid Kinds kompani av 1sta Livgrenadjrregementet som hade vningsflt p Malmen i Linkping. Rotegrd var Sonebo Frlsegrd.
Hkhult som soldattorp r dock betydligt ldre. Med skerhet var det med frn indelningsverkets brjan p 1680-talet, och frn det tidigaste torpsyneprotokollet 1687 vet vi att husen d var frdiga. Namnet Hkhult finns enligt Ainestrm frn 1696, men sannolikt r det lika gammalt som torpet. Granntorpet Jemte, som var Skattegrdens soldattorp r ngot decennium yngre. Namnet Jemte r unikt, r det helt enkelt torpet som lg "jmte" (=intill) Hkhult? Dess rotenummer var 89. Genom torpsyneprotokollet frn 1687 fr man reda p vad som fanns p Hkhult nr det var frdigt:
211 Soldaten Olof Tuppe r Dd
Torpet p Snebo gor. Huussen alle sam-
man frdige, ker, Eng och Klgrd med
torpet vll inhgnat, mulbete finnes
r helt frdigt.
Bykartorna ver Sonebo ger en bild av hur
bygden sg ut fre laga skiftet. Det finns tv kartor, storskifteskartan av r
1793 och laga skifteskartan av r 1866-70
Att marker och bebyggelse var helt annorlunda n i dag ser man
omedelbart.
.
1793 terfinns Gammelsbo som torp - av namnet och lget att dma kan bosttningen dock mycket vl vara lika gammal som Sonebo - och de tv soldattorpen som ligger p backen ngra hundra meter vsterut. Degerudden finns men inget av torpen Sundstorp, Sundsmla eller Fridhem. Dessa har tillkommit p 1870 rs karta, som dessutom r mer detaljerad:
Ytterligare upplysningar om marklotter och byggnader finns i skifteshandlingarna. Srskilt intressant r naturligtvis torpet Sundstorp som r belget p kern sder om nuvarande Hkhultstugan Gamla frukttrd samt lderdomliga kanelrosor pminner nnu om att det funnits bebyggelse p denna plats.
Laga skiftet, som genomfrdes 1872-74, kom att innebra att soldattorpet Hkhult flyttades till Sundstorp och Jemte till Fridhem som ligger uppe i skogen. Allt flyttades. De rester av en murstock som finns p berget ca fem meter norr om vgen hrstammar frmodligen inte frn soldattorpen, som lg sder om vgen, utan frn en annan stuga som lr ha funnits hr. nnu en frndring i trakten var att en av Sonebogrdarna utflyttades till Gammelsbo.
Torpsyneprotokoll som upprttades nr torpen besiktigades av befl och roteansvarig kan ge upplysningar om byggnaderna. Utver det allra ldsta frn 1687 saknas tyvrr allt vad protokoll heter fr hela Kinds kompani nda till 1800-talets andra decennium, och det som drefter finns r fr Hkhults del inte srskilt upplysande.
Vilka soldaterna varit fr man reda p i armns GeneralMnstringsRulla (GMR). Mnniskorna som bodde i grdar och torp hittar man i husfrhrslngder och annan dokumentation som kyrkan var skyldig att fra. Fr Tjrstads frsamling finns kyrkofrhrslngderna dock frst med 1800-talet intrde varfr det inte gtt att f grepp om soldaternas familjer under tidigare sekler.
Breddande lsning finns i "Kungl. Frsta Livgrenadjrregementets historia" och i Norrakindaboken, dr bygdens eminente hembygdsforskare Paul Ainestrm skrivit kapitlet "Befolkningen och bebyggelsen". Och nyligen kom Gloria Anderson Richerts bok med bl a en livfull skildring av anfders liv p Hkhult! Se vidare avsnittet "Kllor och lstips".