Inledning

 

Hškhult Šr i sin nuvarande omfattning inte sŠrskilt gammalt, det kom till i samband med laga skiftet av Sonebo pŒ 1870-talet. Hškhult ligger i byns nordvŠstra hšrn och grŠnsar i vŠster mot Krogsfall, en uddagŒrd, och i šster mot Gammelsbo, den SonebogŒrd som tillskiftades marker lŠngst i norr. Soldaten som bodde pŒ Hškhult var grenadjŠr nr 88 vid Kinds kompani av 1sta LivgrenadjŠrregementet som hade švningsfŠlt pŒ Malmen i Linkšping. RotegŒrd var Sonebo FrŠlsegŒrd.

Hškhult som soldattorp Šr dock betydligt Šldre. Med sŠkerhet var det med frŒn indelningsverkets bšrjan pŒ 1680-talet, och frŒn det tidigaste torpsyneprotokollet 1687 vet vi att husen dŒ var fŠrdiga. Namnet Hškhult finns enligt Ainestršm frŒn 1696, men sannolikt Šr det lika gammalt som torpet. Granntorpet Jemte, som var SkattegŒrdens soldattorp Šr nŒgot decennium yngre. Namnet Jemte Šr unikt, Šr det helt enkelt torpet som lŒg "jŠmte" (=intill) Hškhult? Dess rotenummer var 89. Genom torpsyneprotokollet frŒn 1687 fŒr man reda pŒ vad som fanns pŒ Hškhult nŠr det var fŠrdigt:

211 Soldaten Olof Tuppe Šr Dšd

Torpet pŒ SŒnebo Šgor. Huussen alle sam-

man fŠrdige, ker, Eng och KŒlgŒrd med

torpet vŠll inhŠgnat, mulbete finnes

Šr helt fŠrdigt.

 

Bykartorna šver Sonebo ger en bild av hur bygden sŒg ut fšre laga skiftet. Det finns tvŒ kartor, storskifteskartan av Œr 1793 och laga skifteskartan av Œr 1866-70  Att marker och bebyggelse var helt annorlunda Šn i dag ser man omedelbart.

.

1793 Œterfinns Gammelsbo som torp - av namnet och lŠget att dšma kan bosŠttningen dock mycket vŠl vara lika gammal som Sonebo - och de tvŒ soldattorpen som ligger pŒ backen nŒgra hundra meter vŠsterut. Degerudden finns men inget av torpen Sundstorp, SundsmŒla eller Fridhem. Dessa har tillkommit pŒ 1870 Œrs karta, som dessutom Šr mer detaljerad:

 

 

Ytterligare upplysningar om marklotter och byggnader finns i skifteshandlingarna. SŠrskilt intressant Šr naturligtvis torpet Sundstorp som Šr belŠget pŒ Œkern sšder om nuvarande Hškhultstugan  Gamla frukttrŠd samt Œlderdomliga kanelrosor pŒminner Šnnu om att det funnits bebyggelse pŒ denna plats.

Laga skiftet, som genomfšrdes 1872-74, kom att innebŠra att soldattorpet Hškhult flyttades till Sundstorp och Jemte till Fridhem som ligger uppe i skogen. Allt flyttades. De rester av en murstock som finns pŒ berget ca fem meter norr om vŠgen hŠrstammar fšrmodligen inte frŒn soldattorpen, som lŒg sšder om vŠgen, utan frŒn en annan stuga som lŠr ha funnits hŠr. €nnu en fšrŠndring i trakten var att en av SonebogŒrdarna utflyttades till Gammelsbo.

Torpsyneprotokoll som upprŠttades nŠr torpen besiktigades av befŠl och roteansvarig kan ge upplysningar om byggnaderna. Utšver det allra Šldsta frŒn 1687 saknas tyvŠrr allt vad protokoll heter fšr hela Kinds kompani Šnda till 1800-talets andra decennium, och det som dŠrefter finns Šr fšr Hškhults del inte sŠrskilt upplysande.

Vilka soldaterna varit fŒr man reda pŒ i armŽns GeneralMšnstringsRulla (GMR). MŠnniskorna som bodde i gŒrdar och torp hittar man i husfšrhšrslŠngder och annan dokumentation som kyrkan var skyldig att fšra. Fšr TjŠrstads fšrsamling finns kyrkofšrhšrslŠngderna dock fšrst med 1800-talet intrŠde varfšr det inte gŒtt att fŒ grepp om soldaternas familjer under tidigare sekler.

Breddande lŠsning finns i "Kungl. Fšrsta LivgrenadjŠrregementets historia" och i Norrakindaboken, dŠr bygdens eminente hembygdsforskare Paul Ainestršm skrivit kapitlet "Befolkningen och bebyggelsen". Och nyligen kom Gloria Anderson Richerts bok med bl a en livfull skildring av anfŠders liv pŒ Hškhult! Se vidare avsnittet "KŠllor och lŠstips".